Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2017. november 11., szombat

Óvár - Szigliget

2013.07.18. Szigliget
Óvár
2013.08.04-én ez az írás megjelent a MJ - Vándor blogon.

Ha már Hegyesd várából rátekintettünk a Balaton várára, hát irány Szigliget!
Ki ne ismerné Szigliget várát? De vajon ki ismeri az Óvárat Szigligeten? Pedig bizony ott van. Ott ül maradványa ma is, a Királyné szoknyáján. ... Mióta is?
Az bíz rejtély. Mint ahogy építtetője is, rendeltetése is, sőt még a létezése is!
Íme a rejtélyes vár!

A vár hossztengelye nagyjából merőleges a Balaton hossztengelyével, alaprajza szabályos téglalap, déli oldalán egy ötszögletű, északin pedig egy négyszögletű vélhetőleg torony maradványaival. Az építmény korát ezidáig nem sikerült megállapítani. Nem csoda, mert 1956-ban volt itt kisebb ásatás, majd 2003-ban. Szóval nem "feszültünk meg" a melóban. Ezért aztán leletszegény s abból ami van, lőn találgatás. Első vélekedés szerint római őrtorony.
Más vélekedés szerint a XII -XIII. század szülötte. Legújabb vélekedés szerint ez ama bizonyos "kastélka", melyet a Bakáts kapitány vezényelte sajkás-hajóhad legénysége lakott és amelynek saját költségén való felépítéséről Szigliget ura, Lengyel Gáspár várkapitány tesz említést 1647-ben kelt levelében. Nem elvetendő az sem, hogy Szigliget várából délre nézve, akadályozott a rálátás a tó vízére, így onnét meglephették volna a védőket.

Az Óvár regéje azt meséli, egy somogyi nemesembernek tetszett meg a Királyné szoknyája s ölte pénzét s energiáját az építésbe, de amit felhúzatott egy napon, az másnapra ledőlt. Naponta járta meg a vizet, reggel építeni jött, estével hazaevezett Somogyba s ismét, míg pénze nem fogyott. A falak pedig rendre ledőltek, s a vár soha nem is épült meg. ...
Tán a regében is van igazság, s tán a többiben is.

Nekünk ottjártunkkor nagy szerencsénk volt, nem az aljnövényzettel benőtt területen kellett kutakodni. Mindent láthattunk ami megmaradt, s a föld felett látható A képeken is jól látszik, megtisztították a területet, a falak mentét.
Száz egynéhány lépcsőfoknyi az út a falakig. Óvár - Szigliget romjait megörökítő többi képért: kattints (ide)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése