Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2018. február 8., csütörtök

Szentkút

2014.10.13. Somogybabod közelében
Szentkút parkerdő, forrás, tavak, valaha búcsújáró hely.

Úgy írja egy ismertető, hogy 1917-ig ismert búcsújáró hely volt. Nagyboldogasszony napján jöttek a hívek, s bíztak a víz csodatévő erejében is.
Megvallom, én nem mertem beleinni. Azt sem tudom, miben rejlik csodatévő ereje? Meglehet nem voltam elég türelmes és kitartó, de nem leltem fel, inni kell, avagy mosdani? Tudja valaki? Az öreget kellett volna megkérdeni, kivel összetalálkoztunk, váltottunk is pár mondatot.
Nehéz volt már neki a mozgás, egyik kezével fejszenyélre, másikkal vella nyelére támaszkodott. A kút felől jött, váltottunk néhány mondatot, majd elköszöntünk, s emígy búcsúzott:
- "Menjenek csak, nézzék, attól nő a szépség!"
Néztük.
Volt itt valaha két tó, amit egy patakocska, az összefutó talajvíz, és a forrás vize táplált. Mígnem egy gátszakadás után elszökött a víz tetemes része. Ami viszont megmaradt, az bíz vadregényes! Vékony kis gát tartja most a vékony vizet. Ingoványos, mocsaras a tavak körüli terület, nem félcipős túrára tervezett. Sekély víz. Amerre láttam, tán ha tíz centi. Élettel teli. Hal is ugrott el az árnyékom érkeztével. Valahol tehát mélyebb rész kell legyen, mert ha fagy, ennyi bíz fenékig beáll.
A két sekély vizű tavat, keskeny patak látja el friss vízzel. Az alacsony vízállású tónak elég a csekély vízhozam.
Ámde nem mindig van ez így! Látszik a medren, komoly víz is szokott benne rohanni. Helyenként természetes akadályok, másutt mesterségesen, fonadékkal lassítják az esők utáni nagyobb vizet.Vadregényes ez is.
Vadregényes itt minden. Igen-igen régóta készültünk már ide, de valahányszor megláttuk az útbaigazító táblát, nem volt alkalmatos az időpont. Siettünk, vagy a rossz idő, vagy a kései óra.
Vándor! Ki erre jársz Állj meg a falu déli felén jelzett táblánál s térj be, szánj egy órácskát rohanó világodból.
Ennyit hát kedvcsínálónak. Ha több is érdekel, akkor két eset lehet. Vagy elzarándokolsz a helyszínre, vagy egyenlőre megelégszel az albumommal. Ha most az album érdekel, akkor, katt: ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése