Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2015. november 28., szombat

Fehérkő vára

2004.04.04. Kereki
Fehérkő vára.
Ha nem tévedek -s erre most kivételesen egészen jó az esélyem- akkor ez volt Zsömi első vártúrája.
Ez is egy olyan túra volt, hol videokamerával örökítettem meg a történéseket s hát az abból kiragadott kockáknak más a minősége. Nem baj! Régóta tervezem már a visszatérést Fehérkő várába, s ígérem a jobb képeken ott lesz Zsömi is.

Egészen kegyes volt akkor az időjárás felelős hozzánk, afféle kora tavaszi kis kardigános volt az idő. Langymeleg, minimális visszamaradt sár a mélyebb helyeken. Tetszett a kis vörösnek! Elég hamar bedobtuk a mély vízbe, hisz még két hónapja sem volt családtag. Emiatt nem is mertük még szabadjára engedni, Pötit vontatta, rángatta nagy lelkesedésében. Emitt a második képen "csúcstámadás" közbeni pihentető lihegés s vidáman belevigyorog a kamerába.

Felértek. Fehérkő vára nem egy túl nagy csúcs, a tengerszinthez mérten is csak 283 méteren építették anno. Somogyi szokás az, hogy minden buckát hegyként emlegetünk s ... hegy nevet visel.
Szóval a mostani Kereki melletti meredek hegyoldalak övezte csúcsra építették zömében téglából a nem annyira hadászatilag fontos mint inkább uradalmi központként funkcionáló erősséget.
Kevéssé ismert tán, hogy Kinizsi Pál is megfordult falai alatt, mikor a "Fekete Sereg" segedelmével visszavívta a várat Miksa császár zsoldosaitól.

Sokáig kallódott, míg nemes Perneszi Ferenc 1530-ban rendbe hozatta.
Rövid ideig örülhetett új s felújított szerzeményének, mert a környékbéli végvári erősségek katonái felrobbantották, nehogy a török beássa magát falai mögé.
Háromszáz évnyi elhanyagoltság után még el is bontották és széthordták a romok nagyobbik részét

Ami napjainkig megmaradt, az remélem most már megmarad! Tisztelet a helybéli várbaráti társaságnak kik óvják, tisztítják a várat s környékét s sokat tesznek az állaga megóvásáért a romok megmentéséért. Nem sok vár maradt Somogy megyében, téglavár pedig ha jól tudom csak ez. Nagyon szép helyen fekszik, nagyon szép látvány még romjaiban is. ...
Visszamegyünk együtt Zsömi? Nincs ellenére szerintem, csak épp alszik rá egyet.
Akkor hát eldőlt. Lesz még túra Kereki várához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése