Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2015. november 30., hétfő

Gólyavár

2004.04.11. Dombóvár
Gólyavár avagy Dombó vára.
Ez is egy olyan várlátogatás volt, melyről csak videokamera felvételek állnak rendelkezésre 2004-ből. Itt is négyesben voltunk mint Fehérkőn, Pöti, Meli, Zsömi, s én. 2010 telén is megnéztük, de az akkori felvételeken csak a vár hóval lepett maradványai vannak megörökítve, Zsömi nem.

Fehérkő váránál szóvá tettem, nem túl nagy csúcsra épült, emez még csúcsra sem. Kimondottan földszintes vár. Írásos említése először 1313-ban íródott, de valószínűsíthető, korábban is létezett itt erősség valamiféle formában.
A Kapos árterületéből kiemelkedő dombocskára épült az inkább kastély mint hadi célú vár formáját mutató erősség.

Ennek ellenére mint vízzel, mocsárral körülvett erődítés nem lehetett túl könnyű eset. Sajnos nem igazán sok maradt belőle, véleményem szerint az sem nagy becsben. 1544-ben már török kézen volt, s maradt is 1686-ig.
Későbbi sorsa sablonos. Habsburg rendeletre  1702-ben lerombolták, majd építőköveit széthordták s másutt beépítették.

Hajdan volt dicső koráról például az mesél, hogy itt leltek fel a régészek olyan ágyúcsődarabot 1521-es datálással, amelynek ón-bronz ötvözete, szilárdsága s rugalmassága egyedülálló korában. Igazi mester volt öntőmestere!
Falai közt vendégeskedett s gyógyult sebesüléséből Tinódi s erre az időre (1535 v. 1542) datálódik első fennmaradt műve.
"Tinódi Sebestyén deák készítette, midõn balkezét Dombóváron nehéz seb gyötörte." Bekukkantunk egyszer. Mi változott? Vagy, mi nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése