Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2016. március 26., szombat

Thury vár

2007.09.02. Várpalota
Thury vár
Egy négyváras nap első állomása. Ezt követi majd, még három vártúra, amit azon a napon megtekintettünk Zsömivel együtt.

Sajnos, ez is egy olyan vár, hol a négylábú vendéget nem engedik be. Mi azért megtekintettük belülről is s a múzeum kiállított anyagát is. Nem untatok vele.

A török először 1543-ban próbálta bevenni a várat, s az 1566-os Arszlán pasa vezette nagy ostromig, még vagy hat alkalommal verték el a falak alól.
Arszlán nyolcezer főt számláló katonájával Thury kétszáz képzett harcost vezényelhetett.
Bátorságuk ismert. Bátraké a hadiszerencse, s a várat megtartották ezért viszont Arszlán nem tudta nyakán tartani a fejét.
Nagy dicsőség volt Thury s vitézei tette, de nagy dicsőség volt előtte s még utána is, hogy mintegy ötven évig állt ellen Palota vára, akkor is mikor véd serege alig számlált harminc kardforgatót. 1593-ban a vár elesett.
Természetesen van egy csatolt album is. ha érdekel, tedd meg az ugrást, katt: ide!

1 megjegyzés:

  1. Kedves történelem tanár bácsi kellemesen eltöltött ünnepeket kívánok neked is és a családodnak!!!! (Csak viccelek.)

    VálaszTörlés