Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2016. szeptember 23., péntek

Medvehagyma

2010.04.15-i bejegyzés. Áthozat (MJ -V)

- Medve? Medve az nincs! Megint Zsömit kellett megkérni modellkedni.
Azért ő is jól mutat a medvehagymásban.
Amúgy, medvéből sincs sok hazánkban, meg Zsömiből sem.
Medvehagyma viszont van, rengeteg. Hallottunk már róla korábban is, viszont nem gyűjtöttük, fogyasztottuk. Barátoktól kaptunk, megkóstoltuk, aztán más elkészítésben náluk is fogyasztottuk. Ízletes.
Elhatároztuk, szedünk mi is, addig míg szezonja van. Bikalról jövet vette észre Melinda az erdő aljnövényzetének feltűnő zöldellését, megálltunk és "terített asztallal várt a természet. Akkor is szedtünk jó adagot, és megkedveltük. Ma aztán eljött az ideje a gyűjtésnek, gyakorlatilag az utolsó pillanatban, mert nemsokára virágzik és akkor már -mondják- nem jó. Közben kicsit utána olvastunk Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvében. Hihetetlen mi minden "kórságra" javasolja és mellé még számos módon elkészíthető, feldolgozható. A néphit azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik gyomrukat, beleiket és vérüket tisztítandó. Tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, viszont gyógyereje jóval nagyobb! Nos én senkit nem kívánok rábeszélni, meg ebbéli tapasztalásom sincs még. Kit érdekel könnyeden utána olvashat. Egyet viszont nyugodt lelkiismerettel állíthatok: nagyon ízletes! Kellemes kirándulással egybekötött gyűjtőtúrára mentünk, összeszedtük a szükséges mennyiséget, hogy jusson frissbe is, maradjon eltenni is. Én leginkább az eszenciára vagyok kíváncsi! Zsömi kirándulások alkalmával sok zöldet fogyaszt, megfigyeltem, hogy válogat a növények közt, van amit különösen kedvel. Azt tartják, gyomorpanaszokra, vitaminhiányra meg a gyomorban lévő szőrszálak összegyűjtése miatt esznek a kutyák füvet. Most már abszolúte nem hiszek ezekben. Zsömi a hét minden napján eszi a füvet ha kimegyünk és kizárt az állandó hasfájás, vitaminhiánya sem lehet, mert változatosan étkezik és vitaminos tápokat is fogyaszt, a szőr is mese, mert nem öklendezi vissza. Szerintem egyszerűen szereti, mint az almát is, de a körtét még inkább. Most is keresgette a kedvenc növényét, talált is. A medvehagyma nem érdekelte, egészen addig, míg egy levelet az orra elé nem tartottam. Elfogadta, leharapta a szárát és elsőre nagyon meglepett pofát vágott. Aztán jót csócsált a levélből. Később repetázott. -

2 megjegyzés:

  1. Azután meg kihányta... A kutya farkasféle, húsevő. Meglep, hogy a mai korban pl. szódabikarbónával gyógyít valaki, no meg a Norbi féle baromságok..., csupa biznisz.

    VálaszTörlés
  2. A kutya elsősorban húsevő, amúgy ragadozó. Háziasított az ember mellé szegődött ragadozó. A helyzet az, a vadon élő ragadozóknak is szükségük van olyan ásványi anyagokra, vitaminokra amik csak a növényekben vannak meg. Ezért van az, hogy a prédaállatot a zsigereknél kezdik el felfalni. A háziasított kutyáknak ez a lehetőség nem adott, így legelnek. Tévhit, hogy azért legelnek, mert a fű összeszedi a gyomrukban lévő szőrt és egyebeket amit a fűvel együtt könnyebb kihányni. Zsömi, ha teheti (merthogy a városban nem engedem) és talál fogára való zöldet, akkor naponta legel. Megfigyeltem, válogat, vannak kedvenc növényei. A sok legelés mellett szinte soha nem hány. Nem hányja ki az általa felkutatott, kiválogatott és elfogyasztott fűféléket. Az is biztos, nem a vitaminhiány miatt eszik friss fűféléket, mert elég vitamin jut a szervezetébe a tápokból s a napi egy öregkori vitamintablettából is. Kell a vitaminok és az ásványi sók mellett a növényi rost is az egészséges, jó bélműködéshez. Ha egy kutya csak és kizárólag húst eszik, megbetegszik a fentiek hiánya miatt. Igen sok kutya lesz ürülék evő ami szintén a helytelen táplálás miatt lép fel, így próbálja beszerezni a hiányokat.Mivel nem ehet zsigereket, feleszi más állatok ürüléket. Ja! Nem hányta ki. Az is igaz nem vitte túlzásba, csak módjával rágcsálta, de rágcsálta s megette. Nem lett a kedvence. Jobban szereti az édesfüveket s néha a kesernyés ízű növényi részeket. Többek közt emiatt az édeskés íz szeretete miatt sem engedem a városban legelni, mert megesett már Kaposváron a fagyállóval való mérgezés. A fagyálló édeskés ízű és ha beöntözik vele a pázsitot ... A másik ok a sokféle vegyi szennyeződés és a növények egy része ezekből a szennyező anyagokból felszívja és elraktározza a nehézfémeket. Mint ahogy már megesett gombamérgezés is a Budai-hegységben -túl közel a városhoz- szedett vargányától ami felszívta és elraktározta a nehézfémeket.

    VálaszTörlés