Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2015. december 2., szerda

Pécsváradi vár

2004.06.17. Pécsvárad
Ha egészen pontos akarok lenni és figyelemmel leszek a szőrszálhasogatók lelkivilágára, akkor elismerem ez sem igazán vár.
Üsse "kajics" figyelemmel vagyok s elismerem.

Falak, bástyák mégsem vár! Mi az? ... Merthogy a védművek feladata a benn élők védelme (mégsem vár) azonban komoly ostrom elhárítására nem alkalmatos. ... Hm, hm! Mondjuk voltak még efféle üzemi paraméterekkel megáldott építményeink amik mégis várrá minősíttettek.

Nem számít. Kissé olyan ez, mint a Kaposvár környéki hegyek. A dombok fogalmát alig merítik ki s nevükben mégis hegyek. ... Ha úgy nézem, egyik megmászására sem szervezett még expedíciót híres hegymászó ... tán ha nem merik ... akkor biztosan hegyek! Ez azért jött, mert nevezett nem vár soha nem állt ostrom alatt.
Egy erődített hajdani bencés szerzetesi monostor ez, 998-ban alapította Szent István két évvel a pannonhalmi után.
Gyarapodott, gazdagodott, épült, bővült, szépült, nagy becsben állt igen jelentős helyként számoltak vele egészen a török időkig.

Ellentétben egynémely kevésbé karbantartott várunkkal itt semmi kivetnivalót nem találtak abban, hogy Zsömi négylábú. Tapodta azt az udvart már épp elég láb az övé is belefért. Akkor. Most nem tudom. Változhattak a szelek az idővel. ...
Más idők jöttek, a török fújta a szelet. A mohácsi csatavesztés (1526) után
1539-ben a szerzetesek elhagyták a kolostort. Az akkori magyar hadvezetés nem tartotta védhetőnek ezért a katonák az épületeket és a falakat megrongálták
A törökök csak 1543-ban vonult be Pécsváradra, a romos monostorral nem foglalkoztak, nem állították helyre. A törökkel együtt bevonult az enyészet.

A török elvonultával sem jöttek vissza a bencések.
Bár apátság sem volt többé, a „Pécsváradi apát” címet – a birtok jövedelmével együtt – rendszeresen adományozták egészen addig, míg Mária Terézia úgy döntött, Közalapítványi Uradalmat hoz létre, melynek a Budai Tudományos Egyetem fenntartása lett a feladata.
Ide is újból el kell látogatnunk, hisz már több mint tíz esztendő pergett le a nagy homokórán! S csak pereg, csak pereg ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése