Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2018. július 4., szerda

Sarkvidéki eredetű hideg

A bejegyzés eredetije a MJ - Vándor blogon jelent meg 2017.11.25-én.

Sarkvidéki eredetű hideg légtömegek mozdultak meg, s érkezhetnek bármelyik pillanatban, s a nagy hideg mellett hozhatnak ránk akkora hótömegeket mit még nem látott eddig a vén Európa.
A várható "Farkasordító" hideg miatt kissé be is pánikoltam, s ezért rögvest megkíséreltem felvenni a kapcsolatot öreg ismerősömmel a jupik sámánnal, Nyugodt földről.
Sámán barátom ,bár velem is és a farkasokkal is továbbra is ápolni kívánja a jó kapcsolatot, azért a névtelenséghez ragaszkodik. Okát nem tudom, csak sejtem. Hülyének nézik manapság azt aki nem a hivatalos kormányzati kommunikációból veszi az értesüléseit, pláne ha még valamiféle szellemekkel suttogó. Pedig hát sámán barátom máshonnét nem veheti a mérhetetlen tudást, csak az ősei tapasztalatából a saját tapasztalatból , a természetből -beleértve az emberi természetet is- és a szellemvilágból. Lévén hogy lapokat nem járat, internetkapcsolata meg nincs. Nincs!
Azt sem tudja, hogy létezik! Mondjuk az internet, a telefonos kommunikáció miatt, és hogy feléjük a madár is csak útvonal engedéllyel jár, a posta meg szökő évente, a kapcsolatfelvétel sem egyszerű dolog vele.
Komoly elmélyülést kíván. Megfelelő lelki állapot, elmélyülés és a felsőbb hatalmak egyetértése ...
Nem részletezem tovább. Most végre sikerült. Több sikertelen kísérlet után. Miután letudtuk az üdvözléseket és tiszteletköröket, hamar ment, mert sámán barátom nem protokollszakértő, európai szemmel mérve semmiképp nem. Megnyugtatott, hogy a hír igaz, de ... Nem eszik olyan forrón a fókamájat!
Bár megmozdultak a sarki hideg légtömegek, de ez más. Más mint azok a tömegek amik a Lenin utca és a Tolbuhin marsall sarkán mozdulnak, mert azok nem lég, hanem légies tömegek és mozdulásuk általában nagyobb élvezet.
Megdöbbenésemre elmondta, onnét vannak eme szokatlan hasonlatai, hogy az elmúlt télen kutatóexpedíció tévedt feléjük, s abban a két hétben míg nem fagytak meg, ő folyvást műholdas tévét nézett. Így érthető, s hát a továbbiakban nem is kérdeztem feleslegesen. Mondta legyek nyugodt, nincs gáz!
Ez utóbbi őt amúgy sem nagyon zavarja, mert ha volna is gáz, a jurtában nincs hová felrakni a parapetes konvektorokat, ő meg cirkóval nem vesződne, pláne nem a méregdrága kéménybéleléssel. Marad a fatüzelés. Ha van! Ha nincs akkor bizony elfűtik akár a bálnazsírt is. Ez van. Nem akarnak mínusz negyvenben belefagyni a mosdódézsába. Bár, mint mondta, idén télen akkora hidegek tán nem lesznek amik kárt tennének a farkasállományban, de dézsába belefagyni a kisebb is elég. Viszont az enyhébb hőmérséklet nagyobb légtömegeket, és azzal együtt nagyobb csapadéktömegeket mozgat meg, s ők ott fent a kies pusztaságon iszonyatos nagy havazásokra készülnek.
Sámán emlékezet óta nem volt tán ekkora a hóvárás!
Lesznek területek, ahol annyi hó leesik, hogy a varjak legjobb esetben is csak guggolva tudnak elrepülni az ég alatt. Már ha úgy elférnek! Ezért ő óvintézkedésként már kidoboltatta, hogyha beérkezik a rendkívüli hóhelyzet, akkor aki teheti üljön át egy másik jurtába. Ettől ugyan semmi nem változik, de tudja ő jól, valami marhaságot mondani kell a hívőknek, érezzék a törődést.
Sajnos itt a kapcsolatunk megszakadt, s nem tudom legközelebb mikor sikerül ráhangolódni. Addigra már meglehet bimbódznak majd a sarki "szüzek" a sarkon. Nos ennyi mára a híradás. Ennyi a beszámolóm.

Ne vegye zokon senki, ha nem annyira értékes s hihető, mint a tiszai emberevő óriásharcsák.
De megjegyzem, s nem árt ha más is megjegyzi, a bejegyzések alján van egy vagy több címke. Az általában árulkodó. Ha például "tréfás", vagy "vigyor" a felirat akkor meglehet az egész a képzelet szüleménye, csak szórakoztató célzattal íródott mint például legutóbb a "Cápatámadás ..." Én legalább emígy jelzem a dolgot. Ha valaki erre nem ügyel akkor félrevezetettnek érzi magát, viszont az én "marhaságaim" annyiban is sportszerűbbek, hogy nem csak megosztás után érhetők el és elérés után sem kérem a megosztást. Ha szórakoztál jó, ha nem akkor nem egyvágású a humorérzékünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése