Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2016. január 29., péntek

Agyhullámok

Szeret utazni. Ez az igazság. Roppant mód megszerette az utazást. Igaz, hosszabb utakon, értsd alatta száz kilométer felett, nagyon el tud fáradni. Még úgy is nagyon elfárad, hogy zömében fekve utazik. Fekszik a hátsó ülésen kialakított helyén.
Néha tán szunyókál is, de akkor is érzékeli a történéseket. Ha lassul a tempó akkor általában felül és nézelődik. Lakott területeken  szinte biztosan így tesz. Nagy sebességnél nem kíváncsiskodik, valószínűleg a tempó az ami zavarólag hat, túl gyorsan siklik a kép.

Amúgy fantasztikus az érzékelése. Mondok példát.
Megyünk, megyünk, órák óta gurulunk, ő meg heverészik, szunyókál. A cél előtt hirtelen felül, izgatott lesz, jelzi hogy hamarost megérkezünk.
Ez addig érthető, míg az otthonról van szó. Hazaérkezéskor már jelez egy utcával előbb, teljesen mindegy melyik irányból érkezünk. De erre lehet mondani, persze, hisz több alkalommal is megjárta már.
Azonban ...
Ezt megcselekszi akkor is, ha épp nem nézelődik, hanem heverészik a helyén, esetleg úgy tűnik szunyókál. Megfigyeltük. Nem, nem én szoktam háttal ülve vezetni, megfigyeltük, a tük-ön van a lényeg. De van ennél érdekesebb is!
Mikor Pöti Budapesten albérletben lakott, második alkalommal mentünk hozzá látogatóba, figyeltük Zsömi viselkedését. Befordultunk az utcájukba, Zsömi hirtelen felpattant -akkor már jó ideje ismét feküdt, elunta a fővárosi forgatag bámulását- s úgy állt neki nyüsszögni ahogy csak a gazdinak szokott. Izgatott volt, toporgott, nyüsszögő hangokat adott. Hajszál pontosan tudta, hol is vagyunk s kihez is megyünk. Tette ezt úgy, hogy a hátsó ülésen feküdt, ki sem láthatott, vagy amennyit igen, az a magas házak felső homlokzati része, vagy a fák koronája. Számos példát, megfigyelést hozhatnék még. De túl hosszú lenne tőle az oldal.
Nincs más magyarázat a kutyák egyes viselt dolgaira - s ez Zsömire is áll-, mint hogy rá tudnak valami módon kapcsolódni a gazdik agyhullámaira. De ehhez a gazdi is kell! Szerintem.
Hogy egészen érthető legyek, ha a gazdi családtagnak tekinti, a kutya meg meg van győződve róla, hogy ő falkatag, akkor képes erre a kapcsolódásra. Innét van, hogy megéreznek dolgokat. Tán pontosabb lenne, a megéreznek dolgokat helyett, a kiolvasnak dolgokat használni.
Nem magyarázom tovább, mert akinek volt huzamosabb ideig kutya társa az érti, akinek nem, az meglehet hogy érti amit mondani akarok, csak nem hiszi. Tapasztalja meg! Vagy kételkedjen tovább.

4 megjegyzés:

  1. A párom kutyusa is mindig jelezte mikor érkezem. Kiült az előszobába, merdten nézte az ajtót, s onnan számítva kb. 5 perc mùlva csengettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megérne egy kísérletsort, hogy tulajdonképp, ilyen esetben kinek az agyhullámait olvassák? Azét akivel egy légtérben vannak s nyilván már szintén hazavár, vagy az érkezőét s akkor milyen távolságról?

      Törlés
  2. Na ebben nem kételkedek, sok emberben viszont igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Azon emberek száma, szépen gyarapszik nálam is kedves Barátom!

      Törlés