Leírás

A hűséges társ, kísérő, barát, az igaz Vándor ... Élete, történetei, kalandjai. Egy igaz élet igazi történetekkel, igazi kalandozásokkal. Ő Zsömi, az Igaz Vándor!

Kérés

A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem. De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is. Elviheted ha kell, nem bánom, de ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való! Köszönettel: MJ

Keresés

"Inkább azt mondom el, hogyan élt." (Az utolsó szamuráj. 2003)

2018. szeptember 19., szerda

Mint mi emberek ..

Ő is úgy fogy el, szép lassan, napról napra, hétről hétre mint mi emberek.
Velünk töltötte az egész életét, és ahogy elnézem, mint ahogy mi emberek szeretnénk, úgy is megy majd el.
Lassan fogyva mint a gyertyaláng, néha fellobbanva, majd tovább fogyva.
Életéveit számítva már öregkorú. Én nem tudom, melyik számítás közelíti a valóságot, de ha az új számítást veszem elfogadottnak, akkor is 82 esztendős az emberi évekre átszámolva.
Sok? Egy fenét! Kevés!
De már a viselkedésén is nagyon látszanak az évek. Mint mi emberek ...
Elréved a nagyvilágra és csak néz maga elé. Ki tudja merre járnak a gondolatai? Elindul valamerre, majd megáll s tekinget jobbra, balra, előre, hátra.
Pont mint aki elfelejtette miért s merre indult, vagy épp akkor döbbent rá, hogy hol is van, s rácsodálkozik a látottakra. Azt hiszem, fejben is már a múltban él, és csak a szépre, a kellemes emlékekre akar emlékezni. Ezt mutatja az, hogy igazán azok a történések villanyozzák fel, amik igazán aktív korában is. Például ha vendégségbe visszük, ha kivisszük a vízhez és csónakba ülhet, vagy ha kedves vendég jő. Mint ma. Bekukkantott Bajás barátunk, s Zsömi kitörő örömmel fogadta. Tőle még az ennivalót is elfogadta. Mint mi emberek ... bizonyos kor után elkezdünk a múltban élni.
A múltra még emlékezünk, de arra nem mindig, hogy épp miért s hová is indultunk?
Pöti ma hazament. Neki jutott eszébe először, hogy az öregek már ilyen időjárásban is tudnak fázni. Betakargattam hát. Nem rázza le, alatta hever, s még akkor sem rázza le ha a fejét emelgeti s figyel valamire, vagy valakire. Igaza lehet a kis gazdinak! Fizikailag is leépült. Gyenge. Sok súlyt vesztett s bár kicsit talán szedett vissza, meg kicsit az erejéből is, de ahogy elnézem az megállt, s ami van az csak az egyik napról a másikba viszi át. Megtört a lendülete. Nem akar élni? Nem tudom. Talán akar! Talán akar, csak már erőfeszítéseket nem akar tenni érte, beletörődött a helyzetbe. Nem küzd igazán. Fáradt lehet hozzá. Fájdalmai nem nagyon hiszem, hogy lennének, nem látszik rajta. Nem tesz olyan mozdulatokat, s hangot sem, ami arra utalna. Békés, nyugodt, csendes, beletörődő. Annyit tesz amennyit muszáj, amennyit kell. Amúgy meg csak pihen. Tegnap jegyeztem meg, inkább az estéiben aktívabb.
Nappal feltöltődik a pihenésekkel, etetésekkel. Éjszaka meg lemerül. Én arra gondolok, hogy éjszaka, mivel sokkal kevesebb folyadékot vesz magához, kiüríti kicsiny testét a beteg veséje. És nem tudok ellene tenni semmit!
Vacsora után már alig fogad el ivóvizet, csak módjával iszik. Úgy gondolja -amihez szokott életében- ki kell bírni reggelig. Hiába viszem le éjfélkor, s figyelek rá már reggel hatkor, meg éjszaka ahányszor csak megébredek, még nem jött rá, még nem tudatosult, hogy ennek okán ihatna kicsit bővebben. Megtartja a szokásait, beidegződéseit.
Mint mi emberek!
Enni sem hajlandó egyedül. Ennek egyik oka lehet a betegsége is, a mindig is gyenge gyomra, a gyenge fizikai állapota, de azt hiszem leginkább az, hogy egy hétig rákényszerítettem az evésre. Sokat gondolkodtam ezen, s eszembe jutott, hogy fiatalabb korában is voltak bajai, s emiatt volt, hogy erőltetni kellett a táplálását. Miután meggyógyult, azt a fajta ételt amivel erőltettem, többé nem volt hajlandó elfogadni! Összekötötte a rosszal. Most is ez lehet! Emlékszik az évtizede megesett dologra s ugyanúgy reagál. Most sokkal nehezebb a helyzet. Kímélő ételeken kell tartani, nem nagy a választék. S mert hetek óta nem eszik önszántából, lassan minden fajta fogyasztható kaja sorra kerül. Ha végre jobban felépülne fizikálisan, akkor sem tudom, miként fogunk ebből a pszichés tiltásból kijönni? Mindegy! Majd a jövő ...
Csak szedné össze magát kicsit jobban! Bánom is én! Ha kell, s megadatik, akár évekig eletetgetem kanállal.
Közben meg úgy tud figyelni, nézni!
Vagy mert révedezik vagy mert figyel rám, vagy mert kér valamit, vagy mert csak meg szeretne felelni.
Eddig is a szeme volt a legnagyobb "fegyvere", a nézése!
Mostanra már, beleégett a retinámba, a szívembe, az agyamba, a lelkembe! Kitörölhetetlenül!
Néha azt érzem, csak azért néz úgy rám, mert ő is beégeti.
Nekem megmarad az övé, ő meg elviszi az enyém. Mint mi emberek ... aki előbb megy el.

8 megjegyzés:

  1. Ez olyan szomorú...Nekem azóta nincs másuk kutyám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem kedves Panni, nekem sem lesz Zsömi után. (Bár soha ne mond, hogy soha) Részint azért, mert esetleg mindig Zsömivel vetném össze, és az nem biztos, hogy jóra vezet. A másik pedig az, mi van ha én megyek el előbb? Ugyan még csak hatvan vagyok, nem áll szándékomban, de a pakliban akár benne is lehet. Én nem szívesen tenném ki a lelki tortúrának. Egy igazán lélekhez nőtt kis jószág akár bele is pusztulhat.

      Törlés
  2. Pár nap nem írtam, de figyelek. Azt hiszem Zsömi lassan búcsúzik. Búcsúzik, miközben még mindig meg akar felelni Nektek, még meg szeretné tenni, amit kívántok tőle, de nincs erő. Elfogyott. Ami maradt, az még arra elég, ami a legszükségesebb. Nem tiltakozik, nem kér, de ad, amit még tud, főként ragaszkodást, szeretetet. Egy nap eljön, és Te érezni fogod, hogy az etetése is teher már számára, akkor hagyni kell pihenni. Akkor már csak az marad, hogy minél többet mellette lenni, mint ahogy írtad is, épp úgy, mint az embereknél. Amikor a szeme már végképp elveszti a fényét, azt a bizonyos csillogást, akkor már csak befelé képes figyelni, készül az útra, és akkor már engedni kell. Simogatni gyengéden érintve, és suttogni a fülébe, elmondani neki, amit még szeretnél. Mert azt az egyet sohasem tudhatjuk, sem embernél, sem állatnál, hogy hallja-e, érti-e, amit mondunk. Valószínűsítsük az igent, mert így a pozitív.
    Gondolj bele, mire elég az a táplálék, víz, amit elfogad? Lassan talán arra sem, hogy annyit mozogjon, ami elengedhetetlen. Elképzelhető, hogy csak arra elég, hogy ne érezzen éhséget, vagy lehet, hogy ilyet nem is érez már. Nem tudjuk, sem a kutyáknál, sem az embereknél, mert egy halál felé araszoló ember sem kommunikál már a külvilággal. Fekszik és lélegzik, akár heteken át. Semmi mást nem lehet érte tenni, mint szeretni, az utolsó légvételéig.
    Tudom fáj Neked, az is, amit most ide írok, de kedves Barátom Te tudod a legjobban, hogy vannak az életben olyan dolgok, amikor mi nem tehetünk semmit. Ölellek Titeket!



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos minden jel arra mutat, hogy jól látod, jól érzed. Tartok tőle, hogy közeleg a "végjátszma". Csak azt kívánhatom, békés legyen, nyugodt s számára észrevehetetlen. Aludja át magát. Én elkísérem s ideát maradok.
      Nagyon nagyon köszönöm a barátságod s hogy velünk vagy, s hogy segítesz. Míg élek hálás leszek érte!

      Törlés
  3. Nehéz ilyenkor jót vagy szépet írni... A búcsú nehéz... valami csoda kéne...
    Mi hoztunk... és nem a Maci helyett...és nem bántuk meg... átsegített sok nehéz napon...Hálás vagyok ...hogy igy döntöttünk, mert én nem tudok szőrös gyerek nélkül élni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várunk arra a csodára. No meg próbálunk kisebb csodát tenni.

      Törlés
  4. Csak jelzem: itt jártam. Nagy a csend. Bármi van is éppen, gondolok rátok! Ölellek Titeket.

    VálaszTörlés